Обласний інвестиційний форум: Біла Церква має потенціал та готова працювати у напрямку залучення інвестицій

05 грудня у Білій Церкві відбувся форум на тему: «Київщина інвестиційна 2018: конкуренція за інвестиційні ресурси», організований Київською обласною державною адміністрацією спільно з Білоцерківською міською радою та КП БМР «Агенція стратегічного розвитку».

У рамках форуму відбулася прес-конференція за участю заступника Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції України Віктора Довганя, заступника голови Київської обласної державної адміністрації В’ячеслава Кучера, міського голови Геннадія Дикого. Під час прес-конференції було зосереджено увагу навколо Національної транспортної стратегії до 2030 року, інфраструктурних проектах Київської області та Білої Церкви зокрема. Орієнтовно до кінця 2019 року в Білій Церкві передбачається завершення реконструкції траси Київ – Біла Церква, триватиме робота над низкою інших проектів.

Заступник голови Київської обласної державної адміністрації В’ячеслав Кучер наголосив, що пріоритетом для обласної влади є будівництво великої кільцевої дороги, яка матиме загальнодержавне значення. Зазначив, що це питання є дуже важливим, адже це дасть поштовх для розвитку придорожньої інфраструктури, відкриє нові можливості для залучення інвесторів, від діяльності яких, у свою чергу, залежить питання соціального захисту населення, забезпечення належної якості життя всіх верств населення, що є в тому числі одним із пріоритетів діяльності обласної влади.

 «Розвиток інфраструктури, у свою чергу, дасть змогу привабити інвестора. Дороги, комунікації, аеропорти, залізниці – все це створить можливості для того, аби залучати інвестиції, аби Україна постачала на зовнішні ринки не сировинну продукцію, а продукцію з високою доданою вартістю, аби ми стали дійсно європейською країною. Біла Церква як найбільше місто на Київщині не стоїть осторонь вирішення цих питань. У Білій Церкві розроблено інвестиційний паспорт міста, функціонує Інвестиційний портал; міською радою прийнято Програму підтримки малого та середнього бізнесу, який дає левову частину до бюджету міста. Згідно зі Стратегією Білої Церкви на період до 2025 року, запуск у роботу КП «БВАК» зробив би можливим створення 2-2,5 тис. робочих місць, що сприяло б розвитку Білої Церкви. Ми готові працювати, адже бізнес, робочі місця, надходження до міського бюджету – це те, з чого починається наша країна», - наголосив міський голова Геннадій Дикий.

Відкриваючи форум «Київщина інвестиційна 2018: конкуренція за інвестиційні ресурси», заступник міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції України Віктор Довгань прокоментував позицію профільного міністерства щодо проекту реалізації створення міжнародного аеропорту в Білій Церкві, а також про результати пре-ТЕО (попереднього техніко-економічного обґрунтування), проведеного європейськими фахівцями у рамках програми AASISTS з технічної допомоги ЄС для України в частині реалізації Угоди про Асоціацію та Національної транспортної стратегії 2030.

Заступник Міністра інфраструктури України відмітив, що проект із розвитку Білоцерківського аеродрому включено до плану інфраструктурних проектів на період 2019-2021 року, який нині  розробляється Урядом. Віктор Довгань зауважив, що наше місто є чи не єдиним центром в Україні, яке прагне відновити роботу аеродрому. І в цьому велика заслуга міської влади та безпосередньо керівництва підприємства, наявні злагоджені дії влади на різних рівнях.

Геннадій Дикий зазначив, що депутатами Білоцерківської міської ради практично одностайно було прийнято Програму з відшкодування процентних ставок для малого та середнього підприємництва у м. Біла Церва в рамках співробітництва з Німецько-Українським Фондом. Ця програма дозволить відшкодувати частину відсоткової ставки тим підприємцям, які взяли кредити на розвиток бізнесу (такі підприємці визначатимуться Німецько-Українським Фондом). Міський голова також наголосив, що за 8 місяців поточного року в Білій Церкві було створено 1800 робочих місць. Також відмітив, що Біла Церква посіла 5 місце в Рейтингу прозорості інвестиційного сектору антикорупційної організації «Трансперенсі Інтернешнл» України - після таких міст, як Івано-Франківськ, Київ, Вінниця та Львів.

У рамках форуму було проведено три тематичні панелі. Спікери першої панелі зосередили увагу на темі практичних аспектів управління інвестиційною привабливістю міст та регіонів; під час другої панелі було розглянуто досвід діяльності різних Інституцій з обслуговування інвесторів, а третя панель стосувалася можливостей та перепон на шляху реалізації інвестиційних проектів у регіонах.

Під час проведення першої панелі директор Агенції стратегічного розвитку Білої Церкви Олександр Прилуцький зупинився на практиках розвитку інвестиційного потенціалу Білої Церкви. Присутнім було презентовано географічний, промисловий, економічний потенціал Білої Церкви, представлене бачення розвитку важливих для міста інвестиційно привабливих об’єктів, серед яких – аеропорт у Білій Церкві; наголошено на важливості створення бізнес-інкубаторів та бізнес-акселераторів, що сприятиме зростанню бізнесу, розбудові технологічних та індустріальних парків; акцентовано увагу на важливості людського потенціалу, створення шкіл бізнесу, функціонування офісів підтримки інвесторів, розвиток дуальної освіти, розробка та впровадження стартапів тощо. Спікер наголосив, що важливим є як залучення зовнішніх інвесторів, так і заохочення до вкладання капіталу власних інвесторів – це в кілька разів є вигіднішим для міста.

Представник Незалежного рейтингового Агентства ІВІ Дмитро Задесенець презентував результати рейтингування Білої Церкви та їхню роль у визначенні кредитоспроможності та інвестиційної привабливості  нашого міста. Зокрема наголосив, що за результатами незалежної оцінки, Біла Церква отримала кредитний рейтинг «uaBBB+» і рейтинг інвестиційної привабливості «invA-». Це означає, що наше місто є досить кредитоспроможним та інвестиційно привабливим.

Радник міністра Міністерства Інвестицій і Розвитку Республіки Польща Кшиштоф Сівек розповів про інструменти формування сприятливого бізнес-середовища, поділився досвідом впровадження механізмів задля розвитку підприємництва, здійснення патентування нових винаходів, зупинився на питаннях залучення інвесторів на прикладі Польщі та інших країн Євросоюзу, наголосивши, що головними принципами для них є забезпечення свободи пересування та свободи бізнесу.

Ольга Бабій, голова наглядової ради Публічного акціонерного товариства «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Титан"», голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів Київської обласної ради зупинилася на організації співпраці з інвесторами на рівні регіонів. Наголосила, що основними питаннями, які потрібно вирішити для залучення інвесторів, є: наявність вільних земельних ділянок, бажання залучити інвесторів та бажання створити для цього належну інфраструктуру.

Представник департаменту Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Андрій Мельник зосередив увагу на значенні індустріальних та технологічних парків – у питанні залучення інвестицій, наголосивши, що їх створення є своєрідним «домашнім завданням» для міста. Також зупинився на шляхах розвитку індустріальних парків, джерелах фінансової підтримки тощо. Зазначив, що до реєстру індустріальних парків України нині включено 36 парків, серед яких 9 – у цьому році.

Директор індустріального парку «Біла Церква» Володимир Хмурич зупинився на питанні пошуку та налагодження комунікацій з інвесторами, яке є важливим, адже щороку Білу Церкву відвідує близько 50 нових компаній, кожна з яких, завдяки правильно підібраним інструментам та методам, може стати інвестором. Наголосив на важливості розбудови індустріальних парків та розвитку інфраструктури, адже не виключено, що в майбутньому міста матимуть більше значення, ніж країни.

Під час третьої панелі учасники форуму зосередили увагу на можливостях та перешкодах у реалізації інвестиційних проектів у регіонах. Зокрема партнер компанії Horizon Capital Костянтин Магалецький зупинився на перспективних напрямах інвестування в Україну; маркетинг-директор компанії «Маревен Фуд Україна» Валентин Кравченко презентував Білу Церкву як інвестиційно привабливу територію для розвитку харчової галузі. Директор Команди підтримки реформ Міністерства інфраструктури України Олександра Клітіна ознайомила із результатами пре-ТЕО (попереднього техніко-економічного обґрунтування) проекту аеропорту в Білій Церкві, а директор КП БМР «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс» Сергій Кандауров та піар-директор компанії ZAMMLER Лариса Мельничук зосередили увагу на можливих форматах співпраці з інвестором у напрямку розвитку авіаційної галузі. Цікавими та змістовними були також презентації директора з маркетингу ПрАТ «Росава» Олени Мегедь на тему важливості ресурсного потенціалу для хімічної промисловості та заступника директора ТОВ «Завод пакувального обладнання «Термо-Пак» Антоніни Куроченко стосовно досвіду та передумов залучення капіталу в український бізнес.

У заході взяли участь: депутати Білоцерківської міської ради, заступник міського голови Інна Новогребельська, приватні підприємці, представники іноземних делегацій, громадськість, журналісти та ін.

Анонси

Події