Управління державними фінансами: досвід успішних європейських країн – для міст України

27 та 28 листопада у м. Києві відбувся практичний семінар з управління державними фінансами, організований Білоцерківською міською радою, ГО «Гоулокал» у співпраці з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, за підтримки TAIEX (Technical Assistance Information Exchange) - інструмент зовнішньої допомоги, що надається Європейською Комісією для обміну інформацією з метою розбудови інституціональної спроможності, необхідної для адаптації національного законодавства до acquis communautaire («спільний доробок»).

Мета семінару: представлення та роз’яснення аспектів acquis communautaire Євросоюзу широкій аудиторії державних службовців, безпосередньо задіяних в процес бюджетного планування та здійснення аудиту державних фінансів, а також презентація сучасного стану адаптації законодавства України до стандартів та вимог права Євросоюзу.

Основними спікерами з боку Європейського Союзу були:

  1. Томас Кйєрф (Mr. Tomas Kjerf), старший аналітик Національного органу фінансового управління, який розповів про досвід Швеції у середньостроковому бюджетному плануванні, про ефективність розподілу ресурсів, витрачання коштів на цільові області для збереження вартості грошей, про розвиток системи внутрішнього фінансового контролю у державному секторі шляхом гармонізації з міжнародними стандартами та кращою практикою ЄС.
  2. Матті Маттіла (Matti Mattila), радник з аудиту результативності Національного аудиторського офісу, який на прикладі Фінляндії розповів про орієнтовану на результат систему як основу бюджетування та системи звітності про витрати бюджету; про систему звітності стосовно бюджетних витрат у державних установах, поділився досвідом обміну кращими практиками ЄС у галузі зовнішнього контролю та аудиту державних фінансів.

Серед українських спікерів слово мали Катерина Роменська, доцент кафедри фінансів Університету митної справи та фінансів (м. Дніпро), Катерина Проскура, професор, сертифікований аудитор Національного університету державної податкової служби України (м. Ірпінь), Валерій Харламов, в.о. начальника управління внутрішнього аудиту Київської обласної державної адміністрації.

У заході взяли участь представники структурних підрозділів Білоцерківської міської ради, фахівці у сфері фінансів та економіки з різних міст Київщини та України, головні розпорядники бюджетних коштів, журналісти та ін.

Анонси

Події