Система державної допомоги в Україні

8-9 листопада 2018 року спеціалісти структурних підрозділів Білоцерківської міської ради прийняли участь у черговому семінарі навчального курсу «Система державної допомоги в Україні», організований Антимонопольним комітетом України спільно з Проектом ЄС «Підтримка Антимонопольного комітету України у впровадженні правил державної допомоги».

Мета семінару: надання учасникам комплексних знань про поняття державної допомоги, методи оцінки державної допомоги, основні категорії та форми державної допомоги та про законодавчі процедури  під час надання державної допомоги, зокрема щодо вимог до повідомлень про державну допомогу.

Закон України «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» було прийнято 01.07.2014 року на виконання міжнародних зобов’язань України, які виникли, зокрема, внаслідок підписання Угоди про асоціацію, Договору про заснування Енергетичного співтовариства. Закон набрав чинності в повному обсязі 02.08.2017 року.

Державна допомога суб’єктам господарювання – підтримка у будь-якій формі суб’єктів господарювання за рахунок ресурсів держави чи місцевих ресурсів, що спотворює або загрожує спотворенням економічної конкуренції, створюючи переваги для виробництва окремих видів товарів чи впровадження окремих видів господарської діяльності.

4 критерії повинні виконуватись одночасно: державне походження; вибіркова економічна перевага; спотворення конкуренції; вплив на торгівлю.

Зобов’язання України стосовно контролю державної допомоги за Угодою про Асоціацію Україна-ЄС та вимоги до національної системи контролю державної допомоги:

  • До 2020 року прийняти національне законодавство про державну допомогу, забезпечити прозорість надання державної допомоги та функціонування незалежного органу, який матиме відповідні повноваження;
  • До 2021 року скласти регіональну карту державної допомоги згідно з відповідними керівними принципами ЄС;
  • До 2022 року створити повний реєстр схем державної допомоги;
  • До 2022 року будь-яка державна допомога, надана Україною, має оцінюватись за правилами, ідентичними правилам ЄС щодо країн зі складною соціально-економічною ситуацією;
  • До 2024 року привести ці схеми допомоги у відповідність до критеріїв, визначених у статтях 262 та 264 Угоди.

Анонси

Події