Затверджено інвестиційну програму, розроблену управлінням економіки

Затверджено інвестиційну програму, розроблену управлінням економіки

25 лютого на десятій сесії Білоцерківської міської ради було прийнято «Програму залучення інвестицій та поліпшення інвестиційного клімату в Білоцерківській міській територіальній громаді на 2021-2023 роки».

У розробці Програми взяли участь управління економіки Білоцерківської міської ради та депутат Білоцерківської міської ради Нагорна Ольга Валеріївна.

Основною метою Програми на три поточні роки є: створення привабливого інвестиційного клімату та розвиток інвестиційного потенціалу Білоцерківської міської територіальної громади шляхом сприяння та активізації інвестиційної діяльності.

«Ряд заходів, таких як: створення інвестиційного паспорту, інвестиційного порталу, інвестиційних буклетів, промоцій вже були втілені в попередні роки, тож їх, зокрема, було закладено в Програму з метою розширення, доповнення та оновлення.

Також великого значення в інвестиційному векторі розвитку громади є розбудова індустріальних парків, яких у нашій громаді є три: два приватні і один комунальний на базі КП БМР «БВАК», який бере участь у програмі ООН щодо створення екоіндустріальних парків. В Програмі враховано розвиток наукового парку «Агроюніт», який функціонує на основі БНАУ», - доповіла начальник управління економіки Земецька Юлія Юріївна.

Програма працюватиме над формуванням позитивного інвестиційного іміджу на національному та міжнародному рівнях, забезпеченням належних умов для інвестування, створенням та розвитком належної фінансово-інвестиційної інфраструктури, підтримкою та координацією впровадження інвестиційних інфраструктурних проектів з міжнародними фінансовими інституціями. Програмою передбачено й заходи щодо забезпечення впізнаваності (бренду) громади, підготовки якісних інвестиційних продуктів/проєктів, активного застосування всіх форм реалізації державно-приватного партнерства.

Програмою визначено досягнення таких основних цілей:

- дотримання та забезпечення принципу «влада йде за інвестором» та організація проактивної діяльності щодо залучення інвестицій у громаду;

- підтримка прозорого інвестиційного середовища та рівних умов для інвесторів;

- просування інвестиційного потенціалу громади, в тому числі маркетингового забезпечення формування позитивного інвестиційного іміджу;

- залучення інвесторів до реалізації актуальних інфраструктурних проектів, що мають значний вплив на розвиток громади;

- впровадження методів, інструментів, механізмів та форм ДПП у реалізації інвестиційних /Інфраструктурних проектів;

- залучення державних інвестицій у соціально-економічний розвиток громади;

- співробітництво з міжнародними фінансово-кредитними організаціями та донорами.

Серед основних заходів Програми такі:

  1. Розробка та прийняття рішень міської ради з метою створення сприятливих умов для інвестування.
  2. Оформлення інвестиційних проектів комунальної власності відповідно до загально прийнятих норм оформлення інвестиційної документації.
  3. Оновлення інвестиційного профілю та інвестиційних карток БМТГ.
  4. В межах програми «Розумна громада» створення розділу «Інвестиційні можливості громади» - бази даних усіх об'єктів, земельних ділянок, потенційних та діючих інвесторів, перелік дозвільних органів, умови, послуги з підтримки бізнесу, програм/проєктів, стартапів, кредитних пропозицій, підтримка бізнесу, тощо),
  5. Підтримка активності підприємців у пошуку партнерів-інвесторів для бізнесу.
  6. Створення та розвиток належної фінансової, інвестиційно-інноваційної та ринкової інфраструктури у місті.
  7. Підтримка, координація, супроводження, моніторинг проектів, грантів та можливих програм співпраці міста з міжнародними фінансовими інституціями.
  8. Забезпечення впізнаваності та створення позитивного інвестиційного іміджу БМТГ на національному та міжнародному рівнях за рахунок прийняття участі в різних рейтингах конкурентоспроможності громади, в тому числі за рахунок маркетингової стратегії « Інвестуй в Білоцерківську громаду - купуй місцеве»
  9. Зростання інвестиційної привабливості громади за рахунок реалізації Програми та включених до неї переліку інвестиційних/інфраструктурних/комерційних/соціальних/ туристичних проектів; якісних інвестиційних продуктів/проєктів з відповідними структурними підрозділами БМТГ та інші.

У заходах, спрямованих на реалізацію Програми залучення інвестицій та поліпшення інвестиційного клімату в Білоцерківській міській територіальній громаді на 2021-2023 роки визначені такі напрямки:

- дотримання та забезпечення принципу «влада йде за інвестором» та організація проактивної діяльності щодо залучення інвестицій у громаду (передбачається: створення та оновлення «Дорожньої карти інвестора: від започаткування до припинення діяльності;  облаштування багатофункціонального інвестиційного ХАБу в приміщенні за адресою вул. Театральна, 5; в межах програми «Розумна громада» створити розділ «Інвестиційні можливості» та на інвестиційній платформі, де буде розміщена актуальна створити на інформація про вільні приміщення та земельні ділянки, про грантові та державні програми підтримки МСП, про місцеві програми стимулювання підприємців, стартап проекти для молоді, інша інформація; підтримка активності підприємців громади у пошуку партнерів-інвесторів для бізнесу; сприяння, допомога та фінансування «START UP» проектів молоді на конкурсній основі згідно відповідного Порядку; сиворення IT середовища (хабу) як інфраструктурного елемента просування, популяризації та цифрової адаптації просування інвестиційної діяльності громади на базі та для реалізації програми «Розумна громада » та ін);

- просування інвестиційного потенціалу громади, в тому числі маркетингового забезпечення формування позитивного інвестиційного іміджу;

- залучення інвесторів до реалізації актуальних інфраструктурних проєктів, що мають значний вплив на розвиток громади;

- впровадження методів, інструментів, механізмів та форм ДПП у реалізації інвестиційних/інфраструктурних проєктів;

- залучення державних інвестицій у соціально-економічний розвиток громади;

- співробітництво з міжнародними фінансово-кредитними організаціями та донорами.

Фінансове забезпечення Програми включає пошук додаткових джерел фінансування і забезпечення планомірного надходження коштів для виконання програмних заходів. До основних джерел фінансування відносяться: кошти місцевого бюджету (в межах фінансового ресурсу та можливостей бюджету) та інші джерела, не заборонені законом.

Анонси

Події